Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Klas 3technasium3 wint ‘Europacup’ tijdens Burgerschapsdagen.

Geplaatst op 02-06-2022 in Technasium, UNESCO

Van 30 mei tot en met 1 juni vonden de Burgerschapsdagen plaats op het Keizer Karel College in Amstelveen. De leerlingen uit 3vwo dompelden zich drie dagen onder in de geschiedenis en cultuur van Europa en streden om de felbegeerde Europacup. Klas 3technasium3 ging er uiteindelijk met deze mooie prijs vandoor.  

Verbinding en participatie in de EU 

Op 1 augustus 2021 is de nieuwe wet voor burgerschapsonderwijs in werking getreden. De overheden van de Europese Unie vinden het bevorderen van de verbinding met en participatie in de samenleving van groot maatschappelijk belang. Ook het Keizer Karel College hecht hier waarde aan. De school streeft er naar haar leerlingen op te leiden tot wereldburgers die zich verbonden voelen met de wereld om hen heen, of deze nu veraf is of dichtbij.  

Dit is waarom de school actief meedoet aan Burgerschapsdagen die dit jaar in het teken van normen en waarden, actief burgerschap en sociale cohesie staan. 

Wat betekent het voor hedendaagse scholieren om burger te zijn in Europa? 

Tijdens deze dagen buigen leerlingen uit 3vwo zich drie dagen over de vraag: “Wat betekent het om burger te zijn in Europa nu, en vroeger voor de val van het IJzeren Gordijn?”. Op maandag zochten zij naar de waarden van Europa en die van henzelf. Ze maakten contactadvertenties en campagnefilmpjes om erachter te komen waar verschillende Europese landen voor staan, maar ook waar zij zelf voor staan.  

Op de tweede dag deden de leerlingen onderzoek naar hoe de maatschappij eruit zag in DDR-Duitsland. Met posters en presentaties lieten de leerlingen zien wat ze geleerd hadden. Zij kwamen tot de conclusie dat burgers altijd een cruciale rol hebben gespeeld bij het in stand houding van de samenleving. 

Tijdens de derde en laatste Burgerschapsdag maakten de klassen promotie voor een (minder bekend) Europees land. Ze onderzochten hierbij onder andere de cultuur, showbizz, taal en technologische prestaties die typerend zijn voor het betreffende land. Met behulp van hedendaagse promotiemiddelen (TikTok, vlogs, Spotifylists, modeshows, strips en podcasts) ontwikkelden zij tentoonstellingen waarmee ze hun bezoekers de ultieme landenexperience gaven.  

Klas 3technasium3 wint Europacup 

Een jury bestaande uit 4 Junior Ambassadors beoordeelde de tentoonstellingen op basis van originaliteit, manier van presenteren en samenwerking. Klas 3technasium3 wist de bezoeker er het best van te overtuigen dat zij zich daadwerkelijk in Ierland bevonden, en zij werden tot de terechte winnaars van de Burgerschapsdagen gekroond.