Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

KKC doet mee aan Model European Parliament

Geplaatst op 21-05-2024 in Algemeen

Van 14 tot en met 17 mei deed het Keizer Karel College mee aan de Model European Parliament Conferentie in Amsterdam. De conferentie werd gehouden op verschillende middelbare scholen in de regio Amsterdam. Op donderdag 16 mei kwamen de leerlingen langs op het Keizer Karel College.

Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees parlement voor scholieren. Het MEP geeft leerlingen de kans om met elkaar oplossingen voor grensoverschrijdende problemen te bedenken. In de rol van ‘Europarlementariër’ ervaren zij de complexiteit van de democratische processen en hoe, ondanks tegengestelde belangen of meningen, tot een gezamenlijke oplossing kan worden gekomen.

Voor het KKC was dit de eerste keer dat we mee deden. Onze 6 leerlingen, 5 uit 4 vwo en 1 uit 3 vwo vertegenwoordigden Duitsland in een delegatie en werden in gemengde commissies ingedeeld met leerlingen van de twee andere deelnemende scholen die Griekenland en Polen vertegenwoordigden.

Tijdens een intensieve week bogen de leerlingen zich over 3 grote vraagstukken:

1.Verschillen in het onderwijs binnen de Europese Unie
2.Criminalisering van klimaatprotesten
3.Migratie en vluchtelingen.

Deze onderwerpen werden in 3 verschillende commissies besproken: Cultuur en Onderwijs, Juridische Zaken en Buitenlandse Zaken/subcommissie Mensenrechten.

De leerlingen hebben resoluties uitgewerkt, gedebatteerd, amendementen en wijzigingen aan de resoluties aangebracht. Dit alles op een bijzonder professioneel niveau en in formele setting, met een voorzitter, net als in de Tweede Kamer.

Petje af voor onze leerlingen: Elise, Christiaan, Georgie, Levi, Juliette en Merijn. Zij kregen van de organisatie een compliment voor het hoge niveau van hun presentatie. Eline, Christiaan en Juliette hebben zich gekwalificeerd voor de nationale MEP in September.

Het KKC kijkt uit naar de deelname aan de MEP volgend jaar.

Extra dank aan Krisztina Pfeifer docent Engels en literatuur, zij heeft de leerlingen voorbereid en is verantwoordelijk voor de organisatie.