Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Een fantastische uitwisseling met Guer, Bretagne

Geplaatst op 05-04-2024 in Erasmus+

Het was een langgekoesterde wens van de sectie Frans: een uitwisseling voor bovenbouwleerlingen met Frans in hun profiel. Dit jaar was het eindelijk zover: het Lycée Brocéliande in Guer, Bretagne wilde in het kader van het Erasmus+ project met ons uitwisselen.

In november hebben we een geweldige week in Guer doorgebracht, met als hoogtepunt een bezoek aan de Mont Saint Michel op een zonovergoten dag.

Op 17 maart was het tijd voor het bezoek van de Fransen aan Amstelveen. Op zondagmiddag haalden we onze gasten op en op maandag 18 maart begon het programma op school. Leerlingen deden mee aan lessen, ze werden rondgeleid door onze leerlingen en het vijfde uur stond er een gezamenlijke les van 5v met de Fransen op het programma. De 5v leerlingen moesten een portrait maken van onze gasten, door ze in het Frans over allerlei onderwerpen te bevragen. Een hele goede oefening, want dat leek makkelijker dan het was, vooral omdat Frans natuurlijk de enige toegestane  taal was!

’s Avonds waren alle leerlingen uitgenodigd bij één van onze gastgezinnen om daar kennis te maken met Oud-Hollandsche spellen zoals koekhappen en sjoelen en echt Nederlands eten zoals poffertjes. Een doorslaand succes!

Op dinsdag kregen de leerlingen een rondleiding door een aantal hoogtepunten uit de collectie van het Rijksmuseum. Na de lunch bij Wagamama volgde een rondleiding in het Frans door oud-docent Rob Mes.  Vooral het namenmonument raakte de leerlingen.

Dat sloot goed aan bij het bezoek aan het Anne Frankhuis op woensdagochtend. De leerlingen waren zeer onder de indruk van alles wat ze daar te horen kregen.

Woensdagmiddag was vrij voor de leerlingen. Zij besteedden deze door te schaatsen op de Jaap Eden baan. Sommige Franse leerlingen die nog nooit op de schaats hadden gestaan bleken ware natuurtalenten.

Donderdagochtend werd er aan de opdracht gewerkt op school. In de middag volgde nog een bezoek aan het Cobra museum voor de tentoonstelling van Anton Corbijn, met als opdracht: Maak een foto van je gast in de stijl van Corbijn. De dag werd afgesloten met een presentatie van de filmpjes en de foto’s voor de ouders die het erg leuk vonden om te zien waar de leerlingen mee bezig waren geweest.

Vrijdag de afsluiting met de uitreiking van de certificaten aan alle leerlingen én docenten door Nan Botting. Het was écht een fantastische ervaring, die naar we hopen, aan de basis ligt van een lange vriendschap van onze leerlingen met hun Franse leeftijdgenoten.

Eveline Brunklaus

Karin van Dijk