Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

4 havo en 5 vwo op geografische themareis naar de Vulkaneifel

Geplaatst op 08-04-2024 in Themareizen

Van 2 tot 5 april gingen leerlingen uit 4 havo en 5 vwo op een geografische themareis naar de Vulkaneifel in Duitsland.

Het was een drukke en gezellige week waarin veel geleerd werd over de de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd. Ook kwam de geschiedenis van de mijnbouw in dit gebied uitgebreid aan bod.

De eerste stop op deze themareis was een oude mijn genaamd ‘Grube Wohlfart’. Hier kregen de leerlingen een rondleiding door deze gerestaureerde loodmijn en leerden ze alles over de werk- en levensomstandigheden van mijnwerkers destijd.

Op dag twee werd er gewandeld langs de Wingertsbergwand, een voormalige steengroeve, waarbij de vulkanische geschiedenis van het gebied besproken werd.

In de middag gingen de leerlingen op een ‘self-guided tour’ door Trier.

 “Ik vond de kerk heel mooi omdat ze het met veel mooie dure spullen hebben ingericht en alles heel overzichtelijk was. De zwarte muur vond ik ook heel vet omdat die al heel oud is en al veel heeft meegemaakt.”  – Seb

Na de tour konden de leerlingen de stad verder verkennen en ergens een hapje te eten.

Dag drie begon in een museum over een koudwater-geiser, uiteraard werd vervolgens ook de geiser zelf bezocht. ‘s Middags bracht de groep een bezoek aan Frankfurt en bezochten zij enkele highlights van ‘Manhattan am Main’.

“Ik vond het gaaf om te leren over de Duitse democratie en hoe deze in relatie staat tot de Paulskriche. En om de kerk in het echt te zien en verhalen over te horen en vertellen.” – Daniël

Op de laatste dag werd Zeche Zollverein bezocht, een kolenmijn en industriecomplex dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De zoon van een oud-mijnwerker vertelde over opkomst en ondergang van de mijnbouw in het Ruhrgebied en het werk in de mijn, waar in WOII onder andere krijgsgevangenen dwangarbeid verrichtten onder bijzonder beroerde omstandigheden. De trip werd afgesloten met een bezoek aan Oberhausen.

We kijken terug op een interessante en leerzame week!