Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Uitwisseling Berlijn-Amstelveen in het teken van onze koloniale geschiedenis

Geplaatst op 15-03-2024 in Erasmus+

Een half jaar na onze fantastische uitwisselingsweek in Berlijn hadden we er heel veel zin in om de 15 leerlingen van het Berlijnse Ulrich-von-Hutten-Gymnasium in Amstelveen te ontvangen! Van maandag 26 februari tot en met vrijdag 1 maart verbleven zij in het gezin van hun Nederlandse uitwisselingspartner. Zo leerden zij de Nederlandse cultuur van binnenuit kennen. Het overkoepelende thema Onderdrukking overwinnen stond deze week in het teken van onze koloniale geschiedenis.

Op dinsdagochtend kregen wij vanuit de rondvaartboot in de Amsterdamse grachten zicht op de geschiedenis van Amsterdam en de welvaart tijdens de Gouden Eeuw. Aansluitend speurden we in een stadwandeling langs oude Amsterdamse panden in gevels en gevelstenen naar sporen van het koloniale verleden en het slavernijverleden. De tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis in het Wereldmuseum gaf ons ’s middags een brede kijk op de Nederlandse koloniale geschiedenis en hoe het koloniale verleden de wereld van nu mede heeft gevormd.

In the Black Archives volgden wij op woensdagochtend een seminar over blackfacing, de stereotypering van zwarte mensen, de herkomst van de zwarte knecht van Sinterklaas en de protestbeweging Kick-out Zwarte Piet. Eén van onze leerlingen stelde de vraag wat het Sinterklaasfeest acceptabel zou maken. Het antwoord maakte indruk: ‘Als ook kinderen van Afrikaanse afkomst het als feest kunnen ervaren en niet meer uitgescholden worden voor Zwarte Piet. Nu is Sinterklaas hierdoor te beladen en dus geen feestdag voor hen’. De audiotour Koloniaal Verleden in het Rijksmuseum heeft de leerlingen ’s middags in kleine groepjes kriskras door het museum gegidst en hen kennis laten maken met 20 verschillende schilderijen en objecten die verbonden zijn met onze koloniale geschiedenis.

Een echte film director leerde de leerlingen tijdens een workshop in het Eye-Filmmuseum de kneepjes van het maken van een short movie. In groepjes werkten de leerlingen 2 uur lang enthousiast aan hun eigen film over het thema Onderdrukking overwinnen, die tijdens een plenaire filmvertoning van professionele feedback werd voorzien. ’s Avonds sloten we de week af met een Indonesisch afscheidsbuffet op het Keizer Karel College.

 

Zowel de Duitse als de Nederlandse leerlingen hebben de stad Amsterdam vanuit een nieuw perspectief leren kennen. Een leerling verwoordde het zo: ‘De impact van het kolonialisme is nog steeds overal, ook in dingen waar je het niet verwacht’. Het was een geweldige groep leerlingen, die ook in hun vrije tijd nog allerlei leuke dingen met elkaar heeft ondernomen. Samen kijken we terug op een onvergetelijke week!

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door: Ilse Elshout (docent Duits)