Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Goed om te weten: regels voor fatbikes

Geplaatst op 09-11-2023 in Algemeen

Op het Keizer Karel College zien wij dat een groeiend aantal leerlingen met de fatbike naar school komt. De fatbike is erg populair onder jongeren, zo blijkt.

Helaas brengt de fatbike ook gevaren met zich mee. Regelmatig wordt er te hard gereden en er gebeuren steeds meer ongelukken. Veel gemeenten willen strengere maatregelen en ondernemen actie, zo ook de gemeenten Amstelveen en Amsterdam. Menig medium waaronder de NOS bericht hierover. De politie houdt momenteel controles en deelt forse boetes uit.

Het is goed om te weten wat de regels voor fatbikes zijn. Niet alleen vanwege de hoge boetes, maar vooral ook voor de veiligheid van de bestuurder van de fatbike en van andere weggebruikers. Daarom delen wij hierbij de regelgeving zoals wij die van de gemeente Amstelveen ontvingen.

Regelgeving

Bron: Gemeente Amstelveen

Voor fatbikes gelden dezelfde regels als voor elektrische fietsen. Ze mogen niet harder dan 25 kilometer per uur en een vermogen hebben van meer dan 250 watt. Een veel voorkomende overtreding is het opvoeren van de fatbike. Hierbij wordt de snelheidsbegrenzer van de fiets verwijderd of aangepast, zodat de fiets harder kan dan de toegestane 25 km/u.

Er staan stevige boetes op overtredingen met fatbikes. Bij een eerste overtreding gaat het al om een bedrag van enkele honderden euro’s. Dit bedrag kan oplopen bij meerdere overtredingen. Ook kan een fatbike, die niet aan de wettelijke eisen voldoet, in beslag worden genomen. Daarbij is de eigenaar van een fiets die niet aan de wettelijke eisen voldoet en bijvoorbeeld bij een ongeluk betrokken raakt, niet door de verzekering gedekt. 

De politie houdt regelmatig fietsencontroles in Amstelveen, met name rond middelbare scholen.

Wij hopen dat ouders/verzorgers van leerlingen met een fatbike met hen in gesprek willen gaan over de gevaren van opgevoerde fatbikes en over de huidige maatregelen van de gemeente. En mochten sommigen besluiten van de fatbike af te stappen: de gewone fiets is op het KKC nog steeds heel gangbaar.