Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Een uitwisseling met de Graf-Engelbert-Schule in Bochum

Geplaatst op 15-11-2023 in Algemeen, Erasmus+

In november zijn een aantal leerlingen uit 3 vwo op uitwisseling geweest naar Bochum, Duitsland. Daar maakten ze van alles mee. Leerling Filip Lahola schreef een verslag.

Dag 1.  We gingen met ze allen met de trein naar Bochum. We stapte op op station Amsterdam Zuid en na een lange reis van meer dan 4 uur waren we aangekomen in Bochum. Daarna gingen we met de bus naar de Graf-Engelbert-Schule en gingen we onze uitwisselingsmaatjes ontmoeten. Daarna kon iedereen met zijn uitwisselingsmaatje mee naar huis en had iedereen een vrij programma in de avond en middag.

Dag 2. We werden wakker en we gingen samen met onze uitwisselingsmaatje naar school. We moesten de eerste 4 lesuren gewoon lessen volgen op de Duitse school. Daarna gingen we met zijn allen naar de Blue Beach. Dat is een indoor strand waar we gingen beachvolleyballen en beachvoetballen. Daarna kon je met je maatje weer naar huis en had je een vrije middag en avondprogramma.

Dag 3. Deze dag hadden we geen onderwijs. We gingen met ze allen in de ochtend naar het station van Bochum. Daar stapte we op de trein en gingen we richting Keulen. Na een uur met de trein waren we aangekomen in Keulen. Daar gingen we eerst het oude centrum verkennen. We gingen naar de oude dom van Keulen. Die was heel mooi en oud. Daarna konden we zelfstandig in groepjes de stad een beetje verkennen en wat eten halen. Daarna gingen we naar het chocolade-museum en kregen we een rondleiding en leerden we over hoe chocola wordt gemaakt. Daarna gingen we terug naar het station en gingen we met de trein terug naar Bochum. Daarna hadden we in de avond weer een vrij programma met je uitwisselingsmaatje.

Dag 4. We gingen in de ochtend weer gezamenlijk naar school en daar gingen we werken aan een project over het chocolade-museum. We moesten een poster maken over hoe je duurzaam chocola maakt. Daarna hadden we 2 uur gewoon les op de Duitse school. Daarna vertrokken we uit school en gingen we met de metro naar het Bergbau-museum. Dat is een museum over de mijnen van Duitsland. Het was heel interessant en we leerde veel nieuwe dingen. Daarna mochten we weer met ons uitwisselingsmaatje mee naar huis en hadden we weer een vrij programma in de avond.

Dag 5. Dit was de laatste dag van de uitwisseling. We gingen met z’n allen weer naar school toe. Daar hadden we een laatste afscheidsgesprek. Daarna maakten we een groepsfoto en namen we afscheid van elkaar. Toen gingen we met de bus weer naar het station van Bochum. Vanaf daar gingen we weer terug met de trein naar Amsterdam-Zuid. En na een reis van 4 uur waren we daar aangekomen en dat was het einde van de uitwisseling!

Ik vond deze uitwisseling ontzettend leuk en ik raad iedereen aan om het ook te doen!