Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Een indrukwekkend bezoek aan Warschau

Geplaatst op 14-11-2023 in Algemeen, Erasmus+

Warschau, Krakau, Auschwitz, Poolse gerechten, musea… de Erasmus+ reis naar Polen begin november door leerlingen uit 4 havo was vol indrukken. De begeleidende docenten Maurilla Wessels (geschiedenis) en Frenk Hellenberg (lichamelijke opvoeding) schreven een verslag. 

Dag1: We zijn nadat we de ouders gedag hebben gezegd onze boardingpass gaan ophalen. Daarna hebben we onze tassen ingecheckt en zijn we langs de beveiliging gegaan, wat best lang duurde. Daarna wachtten we tot onze gate openging om het vliegtuig in te stappen. We hebben twee uur in het vliegtuig gezeten en daarna zijn we geland in Warschau. We werden opgehaald door de leraren van de Poolse school en hebben daarna een rondleiding gekregen door het gebouw. Vervolgens hebben we lekker gegeten. We hebben na het eten een workshop schilderen gedaan. Na de workshop zijn we met de hele groep de stad ingegaan. Laat in de avond is iedereen naar huis gegaan om uit te rusten.

Dag 2: Vandaag begonnen we de dag in het oude deel van de stad. Daar deden we een speurtocht langs de bezienswaardigheden. Vervolgens gingen we met de hele groep terug naar de school, daar konden de kinderen die dat wilden zwemmen in het zwembad op het sportterrein van de school. Daarna pakten we de bus naar de rand van Warschau en kregen we een leuke kookworkshop van een bekende Poolse tv-chef. Daar hebben we na lekker eten de dag beëindigd en zijn veel kinderen weer de stad in gegaan.

Dag 3: Wij begonnen de dag in het Uprising Museum. Daar kregen we veel informatie over wat er allemaal gebeurde tijdens de uprising in Warschau en wat voor schade er was aangericht. Vervolgens gingen we terug naar de school waar we een geschiedenisles hebben gevolgd over waarom sommige Nederlanders zich in het verleden in Polen hebben gevestigd. Na de les kregen we tijd om presentaties over de verschillende activiteiten die we gedaan hebben voor te bereiden. Deze gingen we later in de avond presenteren. Die avond begon met het eten van Poolse gerechten die de ouders van de Poolse studenten hadden klaargemaakt en eindigde met de groepjes die hun presentatie aan de ouders presenteerde.

Dag 4: Vandaag gingen we als eerste tulpenbollen planten op school. Deze bloembollen zijn een cadeau van de Nederlandse groep. Daarna gingen we met de bus naar The Palace Of Culture And Science. Hier kregen wij een rondleiding door het paleis en mochten wij ook helemaal naar het dak van her hoge gebouw. Het uitzicht was erg indrukwekkend want je kon heel Warschau zien. Hierna gingen we al richting het station om de trein te nemen naar Krakau. De trein was super relaxed en er was een mooie zonsondergang. We zijn rond 5 uur aangekomen in Krakau en toen zijn we naar de appartementen gelopen. We hadden boodschappen gedaan voor ontbijt en lunch, en er was pizza besteld als avondeten. Tijdens het avondeten werd een voetbal gekeken waar Ajax aan het verliezen was.

Dag 5: Vandaag was een heftige dag, want we gingen naar Auschwitz. We moesten om half tien beneden staan en vervolgens zijn we om tien uur met busjes vertrokken naar Auschwitz, dit was ongeveer anderhalf uur rijden. In Auschwitz kregen we een rondleiding door Auschwitz-1 en Auschwitz-2, want het kamp is opgedeeld in meerdere stukken. Na Auschwitz zijn we weer met de busjes teruggegaan en zijn we die avond met zijn allen uit eten geweest.

Dag 6: Vandaag zijn we vroeg opgestaan om ons voor te bereiden op onze terugreis naar Nederland. Maar eerst zijn we door de Oude Stad van Krakau gelopen, waar een parade werd georganiseerd ter ere van de Onafhankelijkheidsdag van Polen. Daarna moesten we snel naar ons appartement om onze koffers te halen en met de trein naar het vliegveld van Krakau te gaan. Toen we aankwamen op het vliegveld moesten we nog even wachten op de bagage. Hierna heeft iedereen afscheid genomen en ging iedereen weer naar huis.