Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Een geweldige week tijdens de ‘intercambio’ reis naar Málaga

Geplaatst op 22-11-2023 in Algemeen, Erasmus+

Tien leerlingen uit 5 vwo met Spaans in hun vakkenpakket en twee docenten zijn in de week van 5 tot en met 10 november op Erasmus+ uitwisseling geweest naar de school “Colegio Nuestra Señora de la Victoria” in Málaga. Het was een geweldige week waarin wij heel hartelijk zijn ontvangen door de gastgezinnen en collega’s. Leerlingen zijn er achter gekomen dat je soms in een gastgezin komt waar opa en oma ook nog inwonen. Maar zo’n oma roostert dan wel een broodje voor je met olijfolie erop. En dat er geen verwarming in de huizen is, maar wel een elektrisch kacheltje dat onder de tafel staat. Veel ervaringen en wat Spaanse woorden rijker volgt hierna een verslag door de leerlingen zelf gemaakt. In maart komen de Malagueños naar Nederland.

Maandag: Tessa en Elena

Wij begonnen de dag op de school met een en een rondleiding. Wij vonden de school mooi en ze begonnen elke ochtend met muziek die aanstond in de hal. Na de rondleiding hebben wij de vooraf gemaakte Spaanse filmpjes over onze dagindeling, de school, Amsterdam, Nederland en Nederlandse feestdagen van iedereen bekeken en geluisterd naar de presentaties van de Spaanse leerlingen. Toen hebben we een speurtocht gedaan in het centrum en geluncht op de school. Het viel ons op dat echt iedereen een broodje ham aan het eten was. Wij zijn naar het Picasso museum geweest waar we een rondleiding hebben gekregen en daarna hebben we in onze vrije tijd nog de stad bezocht. Wij vonden het een hele leuke stad en hebben lekker geshopt in onze vrije tijd.

Dinsdag: Benjamin en Mauro

Dinsdagochtend moesten we om 7:45 uur verzamelen bij de school, de bus vertrok om 8:00 uur en na ongeveer 2 uur kwamen we aan in Córdoba. Als eerste kregen we een rondleiding door de Mezquita, een moskee die later tot een kerk is gemaakt. Dit duurde ongeveer 2.5 uur. Vervolgens gingen we naar een synagoge waar ook een verhaaltje bij werd verteld.

Daarna kregen we zelf nog wat vrije tijd. Eerst gingen we met z’n allen wat rondlopen door de stad. De docenten hadden de avond voordat we naar Cordoba gingen, gezegd dat het erg koud zou zijn in de stad en ook vooral in de moskee. Iedereen had daardoor een trui en zelfs een jas aangetrokken. Maar toen we gingen rondlopen door de stad was het 20 graden en met volle zon. Dus iedereen liep met een trui en jas te sjouwen omdat het dus veel te warm was om het aan te hebben.

Uiteindelijk bracht een van de Spaanse uitwisselingsstudenten ons bij een gezellig terrasje waar je allerlei verschillende tapas kon eten. Omdat we met zoveel waren was het wel wat rommelig om te bestellen, maar uiteindelijk hebben we wel lekker gegeten. Wat ons opviel was dat we heel veel hadden besteld en dat voor een hele goede prijs. We waren met iets van 16 man, en de totale prijs was rond de 80 euro. Na het betalen gingen we nog wat rondlopen en toen moesten we al teruglopen naar de verzamelplek.

Rond 16:00 uur vertrok de bus weer richting Malaga. Voordat iedereen ging instappen kregen we nog wat pepernoten, iets wat de Spaanse mensen niet kenden maar wel heel erg lekker vonden. Op de terugweg probeerden we iets te plannen om gezamenlijk te doen, alleen dat lukte niet heel erg goed. De Spaanse mensen wisten ook niet echt iets wat we met z’n allen in de avond konden gaan doen.

Toen we aankwamen, wilden de Spaanse mensen bijna allemaal naar huis gaan. Dat kwam omdat ze de volgende week een soort toetsweek hadden en daardoor wel al wat moesten voorbereiden. Dus zij gingen naar huis en een paar Nederlanders bleven daar nog, met nog 2 Spanjaarden. Eén daarvan bracht ons naar een mooi uitzichtpunt waar je de zonsondergang mooi kon zien. Toen liepen we richting de haven naar een klein marktje, waar de dames wat sieraden hebben gekocht. Vervolgens gingen we naar een ijssalon. Er was maar één iemand aan het werk daar, dus het bestellen duurde iets van een half uur. Maar uiteindelijk zaten we wel gezellig daar ons ijsje of crêpe te eten. Toen we klaar waren liepen we terug naar het pleintje voor de school, want daar zouden de meeste van ons worden opgehaald. We kwamen daar rond 8 uur. Alleen een uitwisselingsstudent genaamd Ruben die kwam pas een uur later zijn maatje ophalen, dus we zaten van 8 tot 9 daar op het pleintje te wachten. Toen hij er eenmaal was, ging iedereen naar z’n huis en was de dag afgelopen.

Woensdag: Fenne en Jade
Woensdag 8 november moesten we weer om 8.00 uur op school zijn. We begonnen de dag toen met een workshop 3D Monuments. We mochten allemaal een sleutelhanger ontwerpen in een online programma. Deze sleutelhangers zouden dan worden uitgeprint door de 3D printers die zij hadden op school. Niemand had uiteindelijk ook daadwerkelijk zijn ontworpen sleutelhanger gekregen want daar waren de printers te langzaam voor. Toch was het leuk om online een leuk ontwerp te maken.

Rond 9.30 gingen we door naar de volgende workshop. Dit was een workshop Flamenco dancing. Dit is een van de bekendste dansstijlen in Spanje. Er was zelfs een speciale danszaal in de school. Hier gingen we dus ook heen en toen kregen we les van Ángela Correa. Stap voor stap leerde we de basis stapjes van Flamenco en aan het eind van de les waren we allemaal lekker aan het dansen. Na de Flamenco workshop hadden we een half uurtje pauze waarin we weer gezellig met Spanjaarden onze broodjes gingen eten.

De laatste workshop van de dag was een workshop Podcast. We moesten naar een lokaal waar allemaal grote microfoons en koptelefoons stonden. We kregen les van Miguel Rodríguez en in gemixte groepjes van 4 of 5 leerlingen gingen we om de beurt een stukje opnemen. Het eerste groepje deed een interview met elkaar in het Engels. Het tweede groepje ging met z’n allen een Spaans liedje karaoke zingen. Het derde groepje ging Kleine Jongen van André Hazes zingen. Dit klonk iets minder goed dan het Spaanse liedje. De Spanjaarden hadden natuurlijk veel moeite met de Nederlandse tekst.

Donderdag: Joris en Finn
Op donderdag 9 november stond El Caminito del Rey op het programma, dat is een super mooie wandeltocht waar je op ongeveer 200 meter(schat ik) langs een kloof loopt door middel van een pad dat gemaakt is. We gingen samen met onze uitwisselingsstudenten en nog met andere Spaanse en Franse leerlingen met de bus erheen. De busrit duurde ongeveer een uur en we reden door een prachtig landschap. De wandeltocht duurde ongeveer 3 uur, maar leek veel korter te duren door de lekkere bocadillos en het mooie uitzicht de hele tijd. Ook ratelde de gids maar door, maar helaas kreeg niemand er iets van mee. Wat ik wel heb onthouden is dat bij caminito del rey heel erg lang geleden water stroomde en waardoor je af en toe fossielen zag in de bergwanden. Verder kon je nog op dik glas staan en over een brug lopen van bergwand naar bergwand en dat allebei op wel 200 meter!

Toen gingen we weer terug naar school met de bus en zijn we met de uitwisselingsstudenten en docenten naar de haven gelopen waar het Italiaanse restaurant Mamma Mia lag. Iedereen had erg trek na de wandeltocht en de pizzastukken schoven er als warme broodjes in.

Daarna hebben we genoten van de laatste zonnestralen die we konden krijgen en hebben we rondgekeken op de boulevard van de haven.

Op een gegeven moment moest ik (Joris) weg met mijn uitwisselingsstudent en ben ik meegegaan naar het conservatorium waar hij gitaarles volgt. We gingen een klein lokaal in en ik ging zitten en luisterde hoe mooi de Spaanse zangeressen zongen op de klanken van de gitaren tot ik gevraagd werd om de flamenco erbij te dansen. Voor mij was dit een typische Spaanse belevenis en is mij heel erg bijgebleven. Dit duurde tot 8 uur en daarna zijn we snel weer naar de boulevard gegaan waar de andere studenten waren en hebben we tapas gegeten. Het was nog een leuke laatste avond zeker voor Koen en Roos. Daarna zijn we allemaal heerlijk gaan slapen.

Vrijdag: Koen en Roos
Op vrijdag 10 november moesten wij om 8 uur op school zijn. Dit was alweer de laatste dag van onze uitwisseling. We zijn toen begonnen met een language workshop. Tijdens die workshop zaten wij in een klas met Spaanse leerlingen die wij nog niet kenden, we zaten dus niet met onze uitwisselingsmaatjes. We moesten ons verdelen over vijf groepjes zodat in elk groepje twee Nederlanders zaten. In deze groepjes moesten de Nederlanders een quiz over Spanje beantwoorden en de Spanjaarden een quiz over Nederland. Maar ik (Koen) heb weinig meegekregen van die quiz omdat ik met 6 Spaanse jongens aan het bonden was over voetbal, het ging vooral over dat Ajax beter was dan Málaga CF en Real Madrid. Na de quiz te hebben gedaan moesten de Spaanse leerlingen een zin op het bord schrijven en moesten wij de betekenis raden, en andersom. Dat ging beter dan verwacht, vooral de Spaanse leerlingen konden het Nederlands behoorlijk goed begrijpen. De language workshop duurde in totaal een uur.

Hierna zijn we een wandeling gaan maken door Málaga, niet door de stad maar door de bergen. Vanuit hier kon je vanaf een mooie hoogte de stad bekijken. Met uitzicht over de hele stad. Vanaf hier kon je de arena zien van het stierenvechten, de hoge gebouwen, de haven, en natuurlijk de zee. Na deze erg mooie wandeling zijn we met z’n allen churros met chocola (Churros con chocolate) gaan eten. Dit is echt typisch Spaans. Hier in Nederland worden churros vooral met suiker verkocht, maar in Spanje dipte ze de churros in de chocola. Dit hebben we in een Spaans restaurantje gegeten. Na deze heerlijke snack zijn we terug naar school gelopen en hadden we onze laatste pauze met de school.

Toen brak het laatste uur aan. Wij moesten ons toen verzamelen in het lokaal waar we de eerste dag met elkaar kennis maakten. We zaten ook in dat lokaal met Franse leerlingen die ook daar op uitwisseling waren. Toen kregen wij nog een eindpraatje van de directeur van de school en een Erasmus diploma. Helaas moesten wij daarna onze koffers pakken en richting de bus gaan die ons naar het vliegveld zou brengen. Wij hebben toen allemaal afscheid genomen van onze nieuwe beste vrienden en sommige ook van hun liefdes, maar daarna moesten we toch echt het zonnige Málaga verlaten. Toen we aankwamen op het vliegveld hebben we nog de laatste zonnestraaltjes meegepikt voordat we naar binnengingen. In de rij moesten we wel weer opletten op onze taal omdat we gewend waren dat toch niemand ons kon verstaan en we dus gewoon dingen konden zeggen over mensen terwijl ze naast ons stonden. Maar nu met de Nederlanders om ons heen kon dat niet meer. Toen zijn we het vliegtuig ingestapt en rond 7 uur zijn we in de regen aangekomen op schiphol, waar onze ouders ons stonden op te wachten.