Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Als een echte Europarlementarier in Brussel

Geplaatst op 16-11-2023 in Algemeen, Erasmus+

Binnen het thema “Visions of a more sustainable Europe – The EU Green Deal from a Dutch and German perspective” zijn in de week van 6 tot en met 9 november 13 KKC-leerlingen met Erasmus+ op uitwisseling geweest naar Brussel. Leerlingen hebben deze reis op school samen voorbereid door zich te verdiepen in de EU instituties en de Green Deal.

Een verslag van
Orkidé Bull, docent Maatschappijleer en coördinator UNESCO en Internationalisering, en
Krisztina Pfeifer, docent Engels en coördinator EPAS

Op 6 november in de ochtend zijn wij met 13 KKC leerlingen richting Brussel vertrokken met de trein. Er was meteen een goede sfeer: flauwe grappen, opengetrokken snoepzaken vóór 9 uur, kaartspelen… was meteen al veelbelovend!

De Duitse leerlingen van de Ulrich von Hutten Gymnasium uit Berlijn stonden al op ons te wachten in het hostel in Brussel. Na een ijsbreker activiteit in een nabij liggend park konden wij merken dat de leerlingen vanzelf gingen mengen.

Oké, maar hebben wij ook iets gedaan? Zeker!

Samen hebben wij het House of European History bezocht, waar de leerlingen middels een workshop op een activerende manier de geschiedenis van de Europees Unie besproken en een rondleiding kregen in het museum. Ook zijn we in het Parlamentarium geweest, waarin je op een interactieve manier meer kennis ophaalt over de EU en EP.

 

De tweede dag zaten we in het Europees Parlement. Wij begonnen met een introductieactiviteit over de EU, op een activerende manier gebracht. Vervolgens de hadden we twee meet & greets met Europarlementariërs. Als eerste met Gabrielle Bischoff van de Duitse SPD, een ervaren en meer traditionele politicus, vervolgens met de jonge Nicu Stefanuta, Roemeens van The Greens/EFA,  enthousiast, erg betrokken bij zaken die jongeren bezighoudt: klimaat, mentale gezondheid van jongeren en duurzaamheid. De leerlingen hebben vragen voor deze twee politici voorbereid en kregen een goed beeld van wat er eigenlijk daar in Brussel gedaan wordt door Europarlementariërs. Dit leidde tot goede gesprekken over wat er al gedaan wordt, wat zijn de struikelpunten per land en wat moet er in de toekomst gebeuren.

Toppunt van de dag was het bezoeken van de Hemicycle (de plenaire vergaderzaal) en heel toevallig zaten wij daar toen de plechtigheid voor het uitreiken van European Citizen’s Prize plaatsvond. Kers op de taart was dat er een koor naar binnen liep en het volkslied van de EU ging zingen. Kippenvel!

Echter, er was ook tijd voor “leuke” dingen zoals het maken van een gerichte foto opdracht in het centrum, vlog over de dagen in Brussel, vooruitzichten van de EU en hoe we duurzaamheid in de komende jaren aan moeten pakken. Dit allemaal in gemengde groepen. Is dat leuk? Tuurlijk, vooral als je samenwerkt!

Wij hebben de gezamenlijke dagen afgesloten met een etentje in een typisch Belgisch restaurant en de meeste jongens hebben naar voetbal gekeken, want het was ook een drukke week in de Champions League! Zeg dat voetbal niet verbindt!

 

Wij zijn donderdagavond 9 november voldaan teruggekomen van een zeer geslaagde reis, we hebben veel geleerd samen met een gezellige groep KKC leerlingen en Duitse leerlingen. Op naar de volgende!

Wat leerlingen hebben geleerd van deze reis:

“Ik heb mijn Engelse spreekvaardigheid erg verbeterd en ik ben veel te weten gekomen over het EU parlement. Ook heb ik de stad Brussel goed gezien doordat we veel vrije tijd” (Raul 5V)

 “Dat de EU meer verbonden is dan we dachten, dat het parlement eigenlijk best wel interessant is en dat het ontmoeten van nieuwe mensen uit andere landen best wel gezellig en leerzaam is”(Nina 3H)

“Dat de EU belangrijk is voor de vrede in Europa en een onmisbare kern is van democratie, vrede en veiligheid.” (Tijs 5V)