Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Stilstaan bij het thema ‘Dictatuur en Democratie’ tijdens Berlijnreis

Geplaatst op 28-09-2023 in Algemeen, Erasmus+

Veertien leerlingen uit 4 vwo vertrokken op maandagochtend 18 september met de trein naar Berlijn voor een Erasmus+ uitwisseling met leerlingen van het Ulrich-von-Hutten-Gymnasium. De activiteiten die zij in deze week samen hebben ondernomen, stonden in het teken van het overkoepelende thema ‘Dictatuur en Democratie: onderdrukking overwinnen’.

Een verslag van docent Nederlands Anita Corjanus en docent Duits Ilse Elshout.

Omgaan met bedreigingen
Na een start in het hart van de Duitse democratie, de glazen koepel van de Bondsdag, gingen de leerlingen in  parlementslid in gesprek gegaan over haar persoonlijke ervaring met online hate speech en bedreigingen. De impact hiervan op haarzelf, haar gezin en haar werk maakte veel indruk.

Het leven van alledag in de DDR-dictatuur
In het interactieve DDR-museum werd het leven van alledag in de DDR-dictatuur zichtbaar en tastbaar. Volgens één van de leerlingen het interessantste museum ‘er was veel informatie en je mocht ook alles vastpakken en proberen’, zoals zelf een Trabant besturen, in een Stasi-cel kijken, Stasi-uniformen, helmen en een gasmasker passen.

Ontsnappen via een tunnel
Bij de Gedenkstätte Berliner Mauer hebben de leerlingen restanten van de Berlijnse muur, de Todesstreifen en de wachttorens bekeken. Aansluitend hebben we de persoonlijke gevolgen van de Berlijnse muur uit eerste hand kunnen horen in een gesprek met de ruim tachtigjarige ooggetuige Joachim Neumann. Hij was betrokken bij het graven van de beroemde ‘Tunnel 57’, waardoor 57 mensen succesvol zijn gevlucht. Tot de laatste minuut geboeid hebben de leerlingen al hun vragen kunnen stellen, variërend van ‘Was deze tijd traumatiserend voor u?’  tot ‘Wat kostte het graven van die tunnel eigenlijk en wie betaalde dat?’.

Graffiti-workshop
Als creatieve afsluiter was er een graffiti-workshop. Een activiteit met een hoge fun-factor, maar één van de leerlingen zei ook ‘het kiezen van één woord voor de graffiti heeft me echt aan het denken gezet over wat we deze week allemaal gezien en gehoord hebben’.

Kortom, we kijken terug op een unieke en waardevolle week. Er is veel geleerd, veel lol gemaakt en er zijn nieuwe vriendschappen gesloten. We kijken er ernorm naar uit om eind februari de Berlijners in Amstelveen te ontvangen!