Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Thema ‘Duurzaamheid’ centraal bij bezoek uit Castellón de la Plana

Geplaatst op 28-09-2023 in Algemeen, Erasmus+

In de week van 18 september hoorde je opeens Spaans klinken door de wandelgangen van het KKC. Dit was te danken aan een groep leerlingen uit Castellón de la Plana die een aantal dagen op bezoek waren bij leerlingen uit 4 havo en 5 vwo.

Internationalisering en wereldburgerschap
Dit bezoek was mogelijk omdat zowel de Spaanse school als KKC een Erasmus+ accreditatie hebben. Dankzij die accreditatie kunnen klassen bij elkaar op uitwisseling om en zich zo internationaal ontwikkelen (lees meer over het internationaliseringsprogramma van het KKC).

Docent Nederlands Sabine Draaijer schreef een boeiend verslag:

“Regenjassen mee, stevige schoenen aan.” We hadden de Spaanse leerlingen en hun begeleiders goed voorbereid op de natte week in Nederland. Vanuit het hete Spanje kwamen ze vorige week maandag aan in een bewolkt en regenachtig Nederland.

 

Duurzame school
Ze waren doodmoe van de reis maar deden desondanks enthousiast mee aan de kennismakingsbingo en de rondleiding door onze duurzame school. Want duurzaamheid was ons UNESCO-thema deze week.

Duurzame chocoladefabriek
Daarom bezochten we op dinsdag de zeer duurzame chocoladefabriek van de Chocolate Makers waar we mochten raden welke chocola we proefden en hoorden waarom goedkope chocola slecht is voor de planeet.

Op woensdag fietsten we door het Amsterdamse Bos naar de geitenboerderij, de waterfietsen en het Pannenkoekenhuis. Toen de zadels eenmaal op Spaanse hoogte stonden, was fietsen voor de Spanjaarden een fluitje van een cent. Spontaan besloten de Nederlandse leerlingen om ook ‘s avonds elkaar op te zoeken, bij een van de leerlingen thuis.

Indrukken verwerkt in poster

Donderdag was een creatieve dag. Na het volgen van een les op het KKC, werden alle opgedane indrukken verwerkt tot een mooie poster. In de gastgezinnen werden heerlijke hapjes voorbereid voor ‘s avonds en voor elkaar en de ouders werden die avond presentaties gegeven en stukjes voorgedragen. En toen was het al weer tijd om afscheid te nemen.

 

In maart naar Spanje
We kijken allemaal terug op een geslaagde uitwisselingsweek en hebben veel zin om in maart te zien hoe de Spaanse leerlingen leven en leren. Natuurlijk willen we alle ouders bedanken die zo ontzettend goed de Spaanse leerlingen hebben opgevangen en welkom hebben laten voelen. En die regenkleding? Die is in de koffer gebleven. Want uiteindelijk viel de nattigheid reuze mee.

Sabine Draaijer