Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Technasiumleerlingen komen met inventieve, groene ontwerpen voor Patriaplein

Geplaatst op 29-06-2023 in Technasium

Hete, droge zomers, geen goede waterverbindingen, en overal hondenpoep maken het Patriaplein in Amstelveen er niet gezelliger op. Gelukkig hebben de leerlingen van 1VT1 en 1VT2 van het Technasium mooie en slimme oplossingen bedacht die zij op donderdag 22 juni hebben gepresenteerd.

Een droogtebestendig Patriaplein
Hoe gaan we het Patriaplein in Amstelveen inrichten zodat we een droogtebestendige plek krijgen? Dat was de grote vraag de afgelopen tien weken bij het vak Onderzoek en Ontwikkeling van het Technasium met het project “Droogtetuin”. Buurtmoestuin Patria en planten-expert Henry Jansen van Canna hielpen de leerlingen met hun onderzoeken uitwerken in droogtebestendige tuinontwerpen. De een nog creatiever dan de ander.

Wateropvang
Want wat dacht je van een vijver om water op te vangen voor de moestuin. Extra watertonnen en watertanks om water in op te slaan. Eén ontwerp maakt zelfs gebruik van een grindpad dat water doorlaat naar een bak onder dat grindpad die het water naar de vijver leidt, waar een pomp het water naar sproeiers leidt.

Biodivers en functioneel
In veel ontwerpen is rekening gehouden met biodiversiteit: groene heggen, struiken en veel bloemen voor de insecten. “Die heggen zijn ook handig om de ballen uit het voetbalveld tegen te houden!”, aldus Haresh.

Schaduw
Meer schaduw is belangrijk in warme zomers, en daarvoor komen Myla, Elise, Teun en Jiarui met een ‘klimopdak’ in hun 3D-ontwerp. Julia, Kurt en Lieve kiezen voor ‘dakbomen’, bomen die breed uitlopen.

Extra’s
Ook is gedacht aan rolstoelvriendelijke paden, een pad voor blinden met hobbeltjes, een opvangbak voor hondenpoep met zakjes erbij, een yogaveld….

Moestuin
Boaz, Scott, Mateo en Quincy hebben uitgevonden dat er wel wat parkeerplaatsen wegkunnen en dat de moestuin daardoor groter kan worden: “van de 15 parkeerplekken worden er meestal maar 8 gebruikt!” In die grotere moestuin komen dan droogtebestendige planten zoals bieten, radijs, rozemarijn en tijm.

Duurzame materialen
Onderdeel van de presentaties zijn kleine statafels met miniatuur voorwerpen die onderdeel van het plein zullen worden, zoals een bankje van bamboe. Bamboe is duurzaam legt Boaz uit, want dat gaat lang mee.

Docent Henk Petter kijkt tevreden toe. Bezoekers mogen oranje stickers plakken bij de ontwerpen die ze goed vinden en die plakken er flink op los. Op naar een groener en mooier Patriaplein!