Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Project “Heritage for the Future” van 1Vt3 krijgt Europees kwaliteitslabel van eTwinning

Geplaatst op 22-06-2023 in Erasmus+

Het Keizer Karel College heeft het Europees kwaliteitslabel eTwinning gekregen met het Project “Heritage for the Future”. Heritage for the future was een project bij het vak Geschiedenis in schooljaar 2021-2022 met de leerlingen uit groep 3 van 1 vwo-Technasium.

Bij dit project waren zeven scholen betrokken: naast het KKC een Poolse school (het XXXVIII Liceum Ogólnokształcące im. Stanisława Kostki Potockiego), een Kroatische school, drie Turkse scholen en een Spaanse school. Elke school heeft vorige jaar een nationaal kwaliteitslabel gekregen van het nationale agentschap van hun eigen land. En nu hebben een aantal van de zeven scholen een Europees kwaliteitslabel gekregen. Het KKC dus ook. Dit kwaliteitslabel is voor de bijdragen van de leerlingen van 1Vt3!

Heritage for the future
De leerlingen hebben vijf maanden aan het gezamenlijke project gewerkt met verschillende opdrachten. Zo hebben zij belangrijke kunstenaars en gewoontes van ons eigen land onderzocht en gepresenteerd op de Twinspace (een afgesloten digitale ruimte binnen e-Twinning) en in een aantal Zoom-bijeenkomsten. De leerlingen hebben zich steeds afgevraagd waarom het nationale erfgoed (kunstenaars, gewoontes etc.) dat ze onderzocht hebben belangrijk is voor de toekomst.

Uitwisselingen
Met de Poolse school hebben we het afgelopen jaar ook een fysieke uitwisseling gehad in januari en maart. Dat is het leuke van eTwinning: dat je buitenlandse contacten maakt die uiteindelijk kunnen uitmonden in een fysieke uitwisseling!

Meer over eTwinning
In het kader van internationalisering nemen wij sinds 2020 deel aan eTwinning, een online community voor scholen in ruim dertig Europese landen. Vanuit het klaslokaal kunnen docenten en leerlingen samenwerken aan een internationaal project. Binnen dit project hebben leerlingen contact met elkaar via de TwinSpace, een afgeschermde online projectruimte waarin materiaal kan worden geplaatst, gemaakt door leerlingen en docenten. Communiceren kan via een e-mailprogramma, een forum en een chatbox. Het doel van eTwinning is het opdoen van internationale ervaring, het stimuleren van ict-vaardigheden én het uitvoeren van lesstof op een inspirerende manier. eTwinning wordt uitgevoerd door het Nuffic (Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs) en is onderdeel van Erasmus+.