Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Excursie naar Rijksmuseum van Oudheden en Archeon

Geplaatst op 09-06-2023 in Gymnasium

Klas 1G1 en 1G2 zijn dinsdag 6 juni op excursie geweest naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Archeon in Alphen aan den Rijn.

Trajanus, Pompeii, Assyriologie en spijkerschrift
In het Rijksmuseum van Oudheden kreeg de ene helft van de leerlingen een rondleiding door de Romeinse afdeling, de andere helft door de afdeling Archeologie van Nederland. Daarbij werd een reusachtig beeld van Trajanus nagetekend, een maquette van een Pompejaans huis bestudeerd en had één groepje zelfs het geluk een heuse Assyrioloog als begeleider te hebben: hij vertaalde tot grote bewondering van de leerlingen uit de losse pols een stukje spijkerschrift. Eén meisje gaf zich echter niet te snel gewonnen. Ze vroeg zich hardop af of hij die vertaling niet van tevoren uit zijn hoofd had geleerd.

Gladiatorengevechten in Archeon
Na een korte busrit arriveerden we in het Archeon, een educatief pretpark met een afdeling prehistorie, Romeinen en middeleeuwen. Hier stond een speurtocht op het programma en kregen de KKC-leerlingen de kans om met pijl en boog te schieten, Romeinse munten vanachter hun oor tevoorschijn te laten goochelen en een heus gladiatorengevecht bij te wonen.

Na het nuttigen van een ijsje stapte iedereen weer in de bus om een uur later moe en een hoop kennis rijker in Amstelveen aan te komen.