Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

4 havo maakt film tijdens Wereldburgerschapsdagen

Geplaatst op 09-05-2023 in UNESCO

De Wereldburgerschapsdagen zijn deze week op het KKC gestart. Leerlingen uit 4 havo nemen deel aan het onderwijsproject ‘De Dictatuur Show’, een tweedaags UNESCO-burgerschapsproject over dystopie en dictatuur.

Eigen film met thema dictatuur
Tijdens de workshops maken zij stapsgewijs in kleine groepen een eigen film. Elk groepje kiest een bepaalde dictatuur die zij online grondig gaan onderzoeken. In de workshops maken zij dan in groepjes een journaalshow met o.a. een reportage, een nieuwsuitzending en een interview.

Vanaf de allereerste brainstormsessie, de research, het leren interviewen en presenteren worden zij gestimuleerd om over de macht van de media, de verschillende kenmerken van een dictatuur en het belang van de democratische rechtsstaat na te denken.

De leerlingen krijgen basislessen in interviewtechnieken en leren hoe vormgeving in dienst staat van de boodschap. De begeleiding tijdens het project wordt verzorgd door twee enthousiaste programmamakers/ mediaprofessionals (Inge Willems en Biba Krklec) in samenwerking met de mentoren.

De Dictatuur Show films zullen in de mentorlessen worden vertoond en besproken. Vragen als: wat hebben jullie geleerd van dit project, zijn jullie anders gaan denken over het leven in ‘jullie dictatuur’ en hebben de workshops jullie blik op Nederland misschien veranderd, komen aan de orde. De uiteindelijke films zijn alleen met een wachtwoord te zien in besloten gezelschap.

UNESCO en Wetenschapsoriëntatie
Het KKC organiseert de Wereldburgerschapsdagen vanuit het UNESCO-programma waaraan het KKC deelneemt. Ook heeft Wetenschapsoriëntatie een nadrukkelijke plek op het KKC. Onder meer binnen het vak Onderzoek & Wetenschap leren leerlingen academische houding ontwikkelen: nieuwsgierigheid, nuance en een kritische kijk op de wereld om hen heen.