Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

4 vwo op reis naar Berlijn met Erasmus+

Geplaatst op 27-03-2023 in Erasmus+

Sinds studiejaar 2023 mag het KKC subsidies aanvragen binnen Erasmus+. De Erasmus+ accreditatie maakt mogelijk dat leerlingen van het KKC op reis gaan naar het buitenland en daar  internationale (levens)ervaring opdoen. Omgekeerd kunnen leerlingen uit het buitenland onze school bezoeken en kennismaken met onze cultuur. Van 20-24 maart maakten leerlingen uit 4 vwo een reis naar Berlijn.

Maandagochtend 20 maart vertrokken we met 13 leerlingen uit 4 vwo en 3 collega’s per trein naar Berlijn. Eind van de middag werden we hartelijk ontvangen door onze Berlijnse collega’s van het Ulrich von Hutten Gymnasium en de gastgezinnen, waarin onze leerlingen verbleven.

Samen voor een divers en inclusief Amsterdam en Berlijn
In de dagen die volgden hebben we diverse activiteiten ondernomen, die allemaal verband hielden met ons overkoepelende thema “Samen voor een divers en inclusief Amsterdam en Berlijn”. Zo maakten wij op dinsdag een (volgens leerlingen net iets te lange!) fietstocht kris kras door Oost- en West-Berlijn. Op woensdag bezochten we de Gedenkstätte Berliner Mauer, waar wij een rondleiding kregen langs de voormalige Berlijnse Muur. Indrukkend vonden de meeste leerlingen het aansluitende verhaal van Zeitzeuge Ralph Kabisch, die als Fluchthelfer betrokken was bij een geslaagde ontsnapping van 57 mensen door een tunnel onder de Berlijnse Muur. De leerlingen hebben ruim anderhalf uur muisstil zitten luisteren naar het verhaal (met echte dia’s) van deze inmiddels ruim tachtigjarige ooggetuige. Eén van de leerlingen noemde het ooggetuigenverhaal zelfs een “unieke ervaring”. Donderdagochtend hebben wij als gehele groep ons gezamenlijke project met een graffitiworkshop afgesloten, een onderdeel waar de leerlingen erg van hebben genoten.

Eén stad met meerdere persoonlijkheden
Het project werd door al onze leerlingen (én door ons docenten) als zeer waardevol ervaren. De veelzijdigheid en diversiteit van de stad Berlijn heeft indruk gemaakt. Het is zoals één van de leerlingen zei “één stad met meerdere persoonlijkheden”.

Een reis voor even, maar met herinneringen voor het leven
Kortom, er werd samengewerkt, samen lol gemaakt en er zijn veel vriendschappen gesloten. Deze reis was in de woorden van één van de leerlingen “een reis voor even, maar met herinneringen voor het leven”…..

Een verslag van Jurjen Wilschut (docent Duits),
Ilse Elshout (docent Duits) en
Orkidé Bull (docent Maatschappijleer en coördinator Erasmusplus en UNESCO)

Over Erasmus+
Het Keizer Karel College is een Erasmus+ geaccrediteerde school. Tot 2027 kan het KKC elk schooljaar subsidie aanvragen voor uitwisselingen. Lees meer hierover onder Internationalisering | Keizer Karel College