Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Op reis naar Málaga met Erasmus+

Geplaatst op 23-01-2023 in Erasmus+

Vijfentwintig leerlingen uit 5 vwo konden dankzij de Erasmus+ accreditatie van het KKC een week naar Málaga van 16-20 januari. Daar maakten ze van alles mee. Lees het boeiende verslag van de leerlingen.

Hangbrug Caminito del Rey, Málaga

Maandag 16 januari

In de nacht van zondag op maandag verzamelden wij op Schiphol, een vroeg vluchtje maar je moet er wat voor over hebben. Eenmaal geland gingen wij naar de school waar wij voor het eerst kennis maakten met de Spaanse leerlingen. Ik werd warm ontvangen door Víctor, vervolgens kreeg ik een rondleiding van de school die heel familie-achtig aanvoelde.

Hierna ging ik voor het eerst naar mijn appartement waar ‘mijn uitwisselingsmoeder’ heerlijke paella had gekookt. Ik werd goed ontvangen en het voelde gelijk als thuis.

In de middag kregen wij een wandelrondleiding door het centrum van Málaga waar we de pracht van de stad kregen te zien. Van Castillo de Gibralfora tot aan de kathedraal ‘La Manquita.’ Gedurende deze dag heb ik vrijwel met elke Spaanse leerling van het uitwisselingsproject gesproken en het voelde alsof ik ze al langer kende.

Na een drukke dag maar wel productieve dag ging ik vroeg naar bed.

Mees Warmerdam

 

Maandag 16 januari

Maandag landden wij op het vliegveld van Málaga. We zijn met de bus opgehaald en naar de Spaanse school gebracht, daar werden we verwelkomd en hebben we kennismakingsspelletjes gedaan met de Spaanse uitwisselingsleerlingen. In de middag gingen de Nederlandse leerlingen naar hun Spaanse gastgezin om samen te lunchen en kennis te maken met het gezin. In de namiddag hebben we met z’n allen een leerzame tour gehad in Het Alcazaba, een Moorse vesting in het centrum van Málaga.

Demi van Vorsselen

 

Dinsdag 17 januari

Op dinsdag begonnen we de dag met twee workshops, waaronder een workshop podcast maken waarbij we ook echt een podcast hebben gemaakt. In de middag gingen we lunchen met de Spaanse leerlingen op school. Na de lunch gingen we met de Spaanse leerlingen naar het Picassomuseum, want Picasso is namelijk in Málaga geboren. De rest van de middag en avond mochten we zelf invullen. Ik ben samen met wat andere Spaanse en Nederlandse leerlingen in de avond naar een hele belangrijke handbal wedstrijd gegaan van het team van de school. De keeper van dat team was ook een Spaanse uitwisseling student. Dit was onwijs leuk en gezellig om te mogen ervaren met iedereen. Na de wedstrijd hebben we nog samen met Spaanse leerlingen gegeten en de avond gezellig afgesloten.

Femke Kruijtzer

 

Woensdag 18 januari

Op de woensdagmorgen moesten wij vroeg verzamelen bij Collegio Maristas. Dit was omdat wij met de bus richting de oude stad van Cordobá gingen.

Persoonlijk vond ik dit de leukste excursie. Eenmaal in Cordobá aangekomen kregen wij direct een rondleiding van de stad. De rondleiding begon in de Mezquita, deze kathedraal was echt magisch. Ik heb nog nooit meegemaakt dat Islam en Christendom zo dicht bij elkaar komen. De kathedraal was erg mooi gebouwd en de rondleiding was erg interessant. Vervolgens hebben we de stad nog gezien en toen kwamen we ook nog in een Joodse wijk. Het zijn dus 3 geloven die bij elkaar komen en dat heb ik nog nooit zo gezien. Hierna mochten wij zelf lunchen en hebben we nog even zelf rondgelopen door de stad

Toen was het weer tijd om richting de school te gaan en kwamen de Spaanse leerlingen met het spontane idee om een bergwandeling te maken. Dit deden wij terwijl het donker werd en het was een erg mooie route. Op dit moment hebben wij veel gebond met elkaar en het voelt nu als echt vrienden van mij. Uiteindelijk belandden wij op een prachtig uitzichtpunt waar we veel foto’s hebben gemaakt. Deze dag heb ik het erg naar mijn zin gehad en zal ik nooit meer vergeten.

Mees Warmerdam

 

Donderdag 19 januari

We moesten vroeg op maar dat was het waard want er stond een hele leuke dag voor de boeg. Om 07:40 liepen we richting de school. Eenmaal aangekomen op de school werden we verdeeld in groepjes van Spaanse en Nederlandse leerlingen. Twee groepen begonnen met een 3D print workshop en 1 groep deed een CPR cursus. Met name de CPR cursus was erg interessant zoiets hebben we namelijk niet bij ons op school. In de middag gingen we sporten. Dit deden we met de hele jaarlaag van de Spaanse uitwisselingstudenten. We hebben verschillende sporten gedaan zoals voetbal, tennis, basketbal en badminton. In de avond gingen we met alle appartement-leerlingen en docenten tapas eten in een leuk tentje in het centrum.

Tijn Maltha

 

Vrijdag 20 januari

Vrijdag ging de wekker vroeg af bij mijn gastgezin thuis, het was mijn laatste ochtend bij hen. Na een heerlijk ontbijt, zette ik mijn koffer klaar en gaf ik nog een dikke knuffel aan Gloria, de moeder en ik bedankte hen voor een laatste keer.

Vandaag gingen wij als afsluiter naar de beruchte Caminito del Rey, we hebben hier toen een prachtige wandeling gemaakt.

Op de terugreis naar onze Spaanse school, merkte ik pas hoe goede vrienden wij hadden gemaakt met deze uitwisseling.

Iedereen voor de laatste keer lachend, zingend en pratend in de bus met in ons achterhoofd dat elke kilometer dichter bij school een paar minuten dichter bij het afscheid was.

Na te zijn uitgezwaaid door al onze nieuwe vrienden, vlogen wij een paar uur later met een mooie herinnering rijker weg. Home sweet Home.

Feline Siliakus