Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

KKC leerlingen in dialoog met Duitse scholieren over ‘Diversiteit en Inclusiviteit’

Geplaatst op 04-10-2022 in Algemeen

In de week van 26 – 30 oktober had het Keizer Karel College 15 leerlingen op bezoek van het Ulrich von Hutten Gymnasium in Berlijn Tempelhof-Schönenberg, de zusterstad van Amstelveen. Voor de uitwisseling is een uitgebreid programma samengesteld dat draaide op diversiteit en inclusiviteit. Aan bod kwamen naast de Gouden Eeuw en ons koloniale verleden, ook het belang van een Gender & Sexuality Alliance op scholen. Wethouders Marijn van Ballegooijen en Floor Gordon kwamen langs om het belang van dit onderwerp te onderstrepen.

Het bezoek van de Duitse leerlingen is onderdeel van een uitwisselingsproject van Erasmus+ en staat in het teken van ‘Diversiteit en Inclusiviteit’. Doel tijdens deze week is om leerlingen uit verschillende landen met elkaar kennis te laten maken. Tijdens de uitwisseling leven en leren de deelnemers samen en doen ze mee aan een gezamenlijk, interactief programma. De nadruk in dit programma ligt op het leerproces en niet-formele leermethoden, zoals workshops, debatten en buitenactiviteiten.

Op het programma stonden onder andere een workshop van de John Blankenstein Foundation over het thema ‘Sport en Inclusiviteit’. Ex-tophockeyer Pepijn Keppel kwam op bezoek om te vertellen over zelfacceptatie en zijn coming-out nadat hij de sportwereld verliet. Ook gingen de leerlingen zelf aan de slag op het hockeyveld, waar zij verschillende teambuildingactiviteiten deden.

De Duitse gasten kregen ook de gelegenheid de Nederlandse cultuur en ons (koloniale) verleden te verkennen. Zo gingen ze op excursie naar het Tropenmuseum en The Black Archives, werd er gedebatteerd over Sinterklaas, Zwarte Piet en de Duitse ‘Nikolaus’ traditie en bezochten ze het Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam. Bij het fotomuseum Foam volgden ze een workshop over straatfotografie en het thema ‘Diversiteit en Inclusiviteit’. Dit ter voorbereiding op het eindproduct van de uitwisseling: een fotoreportage gemaakt door de leerlingen.

Jurjen Wilschut, docent Duits op het KKC en medeorganisator van deze uitwisseling: ‘Naar mijn mening was deze uitwisselingsweek meer dan geslaagd. Het is bijzonder om te zien hoe goed de Duitse en Nederlandse leerlingen met elkaar overweg konden. Zij hebben in velerlei opzichten van elkaar geleerd en ook in het docentteam heerste een positieve sfeer. Ik ben erg blij, dat we deze uitwisseling opgezet hebben en zie er erg naar uit deze in de komende jaren te continueren en uit te bouwen’.

Nils Behr, docent Ulrich von Hutten Gymnasium: I came here to work, but next time i come here to see my friends.’

Leerling Ulrich von Hutten Gymnasium: Ich kam voller Vorfreude und gehe mit Erinnerungen’

In maart 2023 vertrekken 15 leerlingen van het Keizer Karel College richting Duitsland. Beide scholen kijken bijzonder uit naar een langdurige samenwerking en hopen veel van elkaar te kunnen leren.