Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Docent Keizer Karel College drijvende kracht achter onderwijs voor duurzame ontwikkeling

Geplaatst op 30-05-2022 in Algemeen

Henk Petter, docent Onderzoek & Ontwerpen aan het Keizer Karel College heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan een integraal duurzaamheidscurriculum voor jongeren tussen de 14 – 19 jaar. Petter deed dit samen met een team van partners, allen aangesloten bij Gaia Education. Gaia Education is een internationale organisatie die met behulp van onderwijs werkt aan een ‘veerkrachtige toekomst binnen planetaire grenzen waar niemand achterblijft’.

Nu het klimaat verandert en de biodiversiteit afneemt is onderwijs voor duurzame ontwikkeling (Education for Sustainable Development) steeds meer van belang. Het ontworpen curriculum helpt jongeren de kennis, vaardigheden, waarden en het gedrag te ontwikkelen die nodig zijn voor onze toekomstige planeet. Onderdeel is ook een verhalenbundel, geschreven voor jongeren, met 60 duurzame voorbeelden uit de praktijk. Het project is medegefinancierd door het Erasmus+ Programma van de Europese Unie.

Duurzame wereld verhalen-estafette

Nu dagen Henk Petter en zijn team scholen uit om deel te nemen aan de Duurzame wereld verhalen-estafette. Ze vragen leerlingen een éigen verhaal te ontwikkelen, naar aanleiding van de thema’s in de verhalenbundel.

Een prachtige kans voor scholen die ook aan de slag willen met onderwijs voor duurzame ontwikkeling, er is namelijk nog ruimte voor deelnemers! Het verhaal kan zijn in de vorm van een traditioneel verhaal van maximaal 400 woorden, maar ook een blogbericht met foto en maximaal 150 woorden, een TikTok filmpje van 20 seconden of een vrij kunstwerk.

24 juni 2022: Multiplier Event YES op Keizer Karel College

De beste 10 inzenders van iedere organisatie zullen hun werk presenteren tijdens het Multiplier event YES. Dit vindt plaats op 24 juni 2022 op het Keizer Karel College in Amstelveen. Tijdens het event wordt met behulp van een publieksjury en experts de drie beste inzendingen uitgekozen. Zij ontvangen een mooie prijs en de Gouden Vonk, een waardering voor de beste inspiratie voor duurzaam jeugdeducatie in 2022.

Ook deelnemen?

Er is nog ruimte voor deelnemers aan de Duurzame wereld verhalen-estafette. Een vergoeding voor materiaal- en reiskosten naar het Keizer Karel College is beschikbaar. Aanmelden kan via monica@gaia-nederland.nl. Meer informatie is beschikbaar op: www.esd.college.nl