Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

10 december Paarse Vrijdag op het KKC

Geplaatst op 07-12-2021 in UNESCO

Vrijdag 10 december is het Paarse Vrijdag de dag waarop iedereen paars draagt om te laten zien dat LHBTQIA-jongeren gesteund en geaccepteerd worden. Ook op het KKC dragen wij deze dag paars!

In samenwerking met UNESCO organiseert de Gender and Sexuality Alliance dit jaar op Paarse Vrijdag een crowdfunding voor HIVOS, een stichting die strijdt voor een gelijkwaardige en inclusieve samenleving. Er wordt kunst, chocolademelk en heel veel meer verkocht voor dit goede doel, afgezien van fundraisen wordt er ook voorlichting gegeven. Dit allemaal met gezellige muziek op de achtergrond, verzorgd door UNESCO en de feestcommissie, tegen een kleine betaling kun je nummers aanvragen.

Neem daarom op 10 december zeker een kijkje in de ‘kantine’ (lokaal 31), in je paarse outfit, om te zien hoe onze GSA-leerlingen zich inzetten voor het goede doel!

Wat was de GSA ook alweer?

De Gender and Sexuality Alliance! Dat is een club met leerlingen die allemaal anders zijn, want iedereen is uniek. Maar soms voel je je een beetje “extra anders” dan anderen, bijvoorbeeld voor wat betreft je geaardheid, en dat kan soms lastig zijn. Dan is het prettig om te weten dat je niet de enige bent. Kortom: wij vormen een “alliantie” van leerlingen en docenten die gezamenlijk het standpunt willen uitdragen dat je zelf mag bepalen hoe je “in je lichaam zit” en tot wie je je aangetrokken voelt.

Waar staat LHBTQIA+ ook alweer voor? 

Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Queer, Intersekse en Aseksueel. De plus aan het eind staat voor alle seksuele en genderidentiteiten die er ook zijn, maar die niet genoemd worden omdat het anders een enorme lijst zou worden. Er zijn dus meer soorten seksuele (of romantische) geaardheid dan alleen hetero. 6,5% van de bevolking is homo, lesbisch of bi. Dat betekent dat in een klas van 30 leerlingen er twee mensen zijn die holebi zijn. Op zo’n 1700 leerlingen zijn dat er meer dan 100… Daarbij zijn er ook nog mensen die zich niet seksueel aangetrokken voelen tot anderen: aseksuelen. Er zijn dus best veel jongeren op school die niet op iemand van het andere geslacht vallen, maar ze zijn vrijwel onzichtbaar op onze school. Het is vaak moeilijk om uit de kast te komen, zeker op de middelbare school. Er is veel groepsdruk om erbij te horen en niet uit de boot te vallen en ook op onze school worden termen als homo of gay nog regelmatig als scheldwoord gebruikt. Om LHBTQIA-acceptatie te bevorderen en ervoor te zorgen dat iedereen zich meer op zijn gemak voelt, is er sinds 2015 een GSA op onze school. GSA staat dus voor Gender and Sexuality Alliance. De GSA KKC organiseert acties, zoals paarse vrijdag en biedt steun aan mensen met vragen of problemen. In een GSA zitten leerlingen met allerlei gender-identiteiten en geaardheden. Ook als je hetero bent kun je uiteraard meehelpen als “straight-ally”!