Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Dennis Weening interviewt ScienceMakers Award winnaars KKC 

Geplaatst op 27-11-2020 in Algemeen

Deze zomer werd het Keizer Karel College goed vertegenwoordigt tijdens het internationale project Viruskenner. Maar liefst 2 teams van het KKC wonnen een prijs. 

Ellen-Fay, Edward, Tijmen en Nauli hebben met hun idee Virusalert de prijs voor Beste inhoudelijke ontwerp gewonnen. Wie een land binnenkomt waar een gevaarlijk virus heerst, ontvangt automatisch een SMS-bericht. In dit bericht staat welk virus er heerst en kan worden doorgeklikt naar een website/app voor meer informatie over het virus en wat ertegen te doen is. 

Jens, Sander en Stan bedachten een slimme oplossing voor het Hantavirus, dat wordt overgebracht door knaagdieren. Ze bedachten een muizenval met daarin een urinesensor die het virus herkent. Wanneer een knaagdier positief wordt getest op het virus, wordt deze op diervriendelijke wijze gedood. Voor deze uitvinding werd dit team bekroond met de hoofdprijs in de categorie Creativiteit. 

De winnaars worden jaarlijks gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards. Wegens Covid-19 gebeurt dat dit jaar onlineAlle winnaars ontvangen uiteraard wel hun welverdiende ScienceMakers Award voor hun bijzondere prestatie. Presentator Dennis Weening zette Ellen-Fay, Edward, Tijmen en Nauli in het zonnetje tijdens een digitaal interview over hun idee Virusalert.  

Viruskenner is een internationaal project waar in Nederland technasiumleerlingen uit 2havo en 2vwo aan meedoen. Doel van het project is de kennis over virusinfecties en manieren om ons hiertegen te beschermen te vergroten. Het project was dit jaar actueler dan ooit waarbij we gezien hebben dat een uitbraak altijd op de loer ligt.