Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

KKC wint regiofinale Technasium Top Award met klimaatbestendige fietstunnel

Geplaatst op 04-06-2020 in Algemeen

Derdejaars leerlingen van ons technasium wonnen 3 juni de regionale finale van de Technasium Top Award. De provincie Noord-Holland had de leerlingenteams de opdracht meegegeven om te werken aan het vernieuwen van bruggen, fietstunnels en een dam.

Van de vijf teams waardeerde de Noord-Hollandse jury het idee voor een klimaatbestendige fietstunnel het meest. De jury, bestaande uit Lindy Molenkamp, Marcel Willemse, Tino van der Giessen en Eddy van der Ploeg, was het meest onder de indruk van het ontwerp van de onze KKC-leerlingen. Zij bedachten een fietstunnel met klimaatbestendige maatregelen zoals water opslaan in irrigatiekratten en duurzame materialen zoals bamboe, natuursteen en reaktivasfalt.

Ook over de ontwerpen van het tweede team van het Keizer Karel College, het team van het OSG West-Friesland uit Hoorn en het team van Jan Arentsz uit Alkmaar was de jury enthousiast. Deze teams kwamen op de tweede en gedeelde derde plaats. De provincie Noord-Holland kijkt of er mogelijkheden zijn om de ideeën in de praktijk te brengen. Het winnende team mag een bezoek brengen aan de verkeerscentrale in Hoofddorp.

De jury van de provincie was erg onder de indruk van de ontwerpen van de leerlingen. Opvallend vond zij dat de leerlingen mooie digitale eindpresentaties hadden gemaakt met 3D animaties. De jury vond het extra knap dat de teams dat in deze bijzondere tijd voor elkaar hadden gekregen. Ze vond het lastig om één winnaar te kiezen omdat alle inzendingen mooi ontworpen waren en goede elementen in zich hadden.

De Technasium Top Award is een wedstrijd voor leerlingen uit de derde klas van het technasium. Iedere editie levert een ander bedrijf of organisatie een uitdagende opdracht. Op 28 mei, ook online, was de landelijke finale van de Technasium Top Award.

Leerlingenteams van veertig technasiumscholen in Nederland kregen dit jaar van Stichting Technasium en Platform WOW de opdracht om als civiel technische ingenieurs aan de slag te gaan en een klimaatbestendig infrastructureel ontwerp te maken voor een brug, tunnel of dam. De teams die voor de provincie Noord-Holland een opdracht uitvoerden, kregen 3 juni nogmaals de kans hun ideeën voor een jury te presenteren en in de prijzen te vallen.