Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Oudercursus Latijn

Geplaatst op 03-02-2020 in Nieuwsbrief, februari 2020

In de gure tijden tussen herfst- en kerstvakantie, is er door een zestal ouders ijverig gewerkt aan het ontcijferen van het Latijn. Met veel enthousiasme en talent is dit behoorlijk goed gelukt. Het doel van deze cursus is om ouders met kinderen op het gymnasium, te laten zien waarom het Latijn zo bijzonder (lastig) in elkaar zit. En om te laten zien waarom het leren van het Latijn een verrijking kan zijn voor iedereen. Zo is er tijdens deze lessen enerzijds aandacht besteed aan de beginselen van de Latijnse grammatica, die binnen korte tijd niet makkelijk te begrijpen is.

Anderzijds, om het gerucht uit de wereld te helpen, dat Latijn enkel en alleen bestaat uit stampen, hebben we ons gewaagd aan de geestige epigrammen van Martialis, de eerste woorden uit de bijbel, en een poëtische passage uit Ovidius’ MetamorfosenDocente Suzanne Rebel: “Ik denk dat ik namens alle cursisten kan spreken, als ik zeg dat het een zeer geslaagde editie is geweest. We hebben hard gewerkt, uiteenlopende zaken besproken, en gelukkig ook veel gelachen. 

Sinds enkele jaren bieden wij de ouders van de gymnasiumleerlingen uit de eerste klas de mogelijkheid een cursus Latijn te volgen. Het gaat om een viertal avonden tussen de herfst- en de kerstvakantie. In de lessen zullen de beginselen van de Latijnse taal aan de orde komen. Op deze manier krijgt u inzicht in wat uw zoon of dochter op school leert, of kunt u de kennis die uzelf op school hebt opgedaan weer eens opfrissen.