Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Onderwijsontwikkelingen: Start havo-technasium in schooljaar 2020-2021

Geplaatst op 07-02-2020 in Nieuwsbrief, februari 2020

We zijn heel trots op de start van een havo-technasium komend schooljaar. Inmiddels heeft het Keizer Karel College als enige school in Amstelveen al twaalf jaar een technasium op het vwo. Al jaren is er de vraag waarom dit alleen voor vwo-leerlingen toegankelijk was en ook de stichting Technasium uitte de wens om ook te starten op de havo. De werkwijze op het technasium sluit goed aan bij onze havo: “leren door te doen en te ervaren”.

Als je als havo- of vwo-leerling kiest voor het technasium dan ga je in het vak Onderzoek en Ontwerp met een team aan de slag om een probleem van alle kanten te bekijken en te onderzoeken. Denk aan een loopbrug over het IJ in Amsterdam, mensen beschermen tegen virussen of het bouwen van een website. Vaak ga je daarbij op bezoek op locatie. Je presenteert aan het eind van een project je resultaten: een ontwerp in de vorm van bijvoorbeeld een 3d-geprint model of een app.

Het technasium  vraagt wat meer van een leerling. Het vak Onderzoek en Ontwerpen wordt zes uur per week gegeven. Deze zes uur komen niet bovenop de lessentabel, maar zijn voor een deel beschikbaar gekomen door iets van andere vakken af te halen. Leerlingen doen wel hetzelfde programma voor de andere vakken en hebben daar dus iets minder tijd voor. Nu is het vak Onderzoek en Ontwerpen wel echt een vak dat leerlingen traint in het verwerven van vaardigheden. Door het trainen van verschillende vaardigheden gaan de andere vakken vaak ook beter. Dat wij het belangrijk vinden dat ook havoleerlingen zich deze vaardigheden eigen maken is voor ons ook een reden geweest om het havo-technasium te starten.

Het verschil met het technasium op het vwo zit hem in kleine dingen. Waar op het vwo meer nadruk ligt op onderzoeken, zal op de havo meer de nadruk op het ontwerpen worden gelegd. Onderzoeken zit er uiteraard wel in, maar op een wat andere manier. In het eerste jaar zullen drie grote projecten gedraaid worden en de leerlingen krijgen trainingen in allerlei vaardigheden. 

We houden u de komende maanden op de hoogte van de ontwikkelingen.

Zie hier de presentatie van de open avond van het technasium 2020