Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Verslag van de jaarlijks WON Regiofinale in de OBA Amsterdam

Geplaatst op 13-06-2024 in WON

Op donderdag 6 juni vond in het gebouw van de Openbare Bibliotheek aan de Oosterdokskade in Amsterdam de jaarlijkse regiofinale van de WON Manifestatie plaats.

Bij de WON manifestatie presenteren verschillende scholenteams per jaarlaag hun onderzoek en bijbehorende onderzoeksresulaten presenteren aan elkaar. Een deskundige jury bepaalt vervolgens welk team wint en welke de tweede en derde plaats toegewezen krijgt. Namens het Keizer Karel College nam één brugklasteam daaraan deel, vergezeld door door een drietal O&W docenten.

Aan de manifestatie namen teams uit het eerste, tweede, derde en hogere klassen deel. Collega Maarten Aleva, docent geschiedenis en O&W aan het Keizer Karel College nam als jurylid voor de scholenteams uit het derde leerjaar de honneurs waar.

Het KKC team dat bestond uit Lisse Baart, Emilie Bosch, Evie Berkhout en Alex Bulthuis uit 1A1 presenteerde hoe zij in het kader van duurzaamheid onderzoek hebben gedaan en hebben geïnventariseerd welke kledingwinkel in het Amstelveense stadshart het meest duurzaam is qua recycling. Zij streden hierbij om de eerste plaats met de eerste jaars teams van andere WON scholen uit de regio: Het Herbert Visser College uit Nieuw Vennep, het Comenius College uit Amsterdam, het CSG Jan Arentz uit Alkmaar, het Sancta Maria uit Haarlem, het Vlietland College uit Leiden, het Erfgooiers College uit  Huizen en onze eigen zusterschool het Alkwin uit Uithoorn.  De onderzoeksvragen varieerden van “ Wat is de invloed van muziek op je concentratie tijdens het studeren” tot “ Zijn blondjes echt dom? “ en “ Heeft slechthorendheid invloed op je evenwicht? ” tot “in hoeverre voelen 2 vwo leerlingen zich superieur ten opzichte van 2 vmbo leerlingen?

Team KKC hield ter overstaan van een groot publiek in de Forumzaal van de bibliotheek een mooie presentatie vergezeld van een filmpje dat ze speciaal voor hun onderzoek hadden gemaakt op school.

Na een korte pauze waar de leerlingen een gezonde snack en een flesje frisdrank aangeboden kregen namen onze vier leerlingen deel aan een workshop stopmotion filmpjes maken mede georganiseerd door het naburige NEMO Wetenschapsmuseum. Lisse, Emilie, Evie en Alex toonden zich van hun beste kant en maakten in een half uur een supermooie stopmotion over duurzaamheid die niet zou hebben misstaan op een professioneel symposium.

Daarna was het tijd voor de prijsuitreiking. Helaas behoorde hun bijdrage niet tot de top drie, maar met een uiteindelijke vierde plaats notering mochten ze ook zeker trots zijn !

Rico Pinna, docent O&W