Havo
Atheneum
Gymnasium
Technasium

Unieke samenwerking Keizer Karel College Amstelveen en RAI Amsterdam

Geplaatst op 12-04-2021 in Algemeen

Het coronavirus heeft veel impact gehad op het onderwijs. Fysiek onderwijs is het afgelopen jaar beperkt mogelijk geweest en zowel docenten als leerlingen hebben moeten wennen aan onderwijs op afstand. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk geweest en er zijn dan ook veel leerlingen waarbij corona voor vertraging heeft gezorgd.

270 havo leerlingen van het Keizer Karel College krijgen van maandag 12 april tot en met donderdag 15 april een unieke kans om de opgelopen vertraging in te halen. Tijdens the bRAIn academy komen de leerlingen samen in de RAI om in een volledige ‘coronaproof’ omgeving te werken aan de vakken waar ze moeite mee hebben. Deze samenwerking tussen een onderwijsinstelling en een commercieel bedrijf is uniek in zijn soort. Niet eerder kregen scholieren in het voorgezet onderwijs de kans om lessen in de RAI te volgen. In kleine groepjes van ongeveer 12 leerlingen wordt er de hele dag gewerkt aan de vakken waarbij ze vertraging hebben opgelopen. De leerlingen worden hierbij begeleid door hun mentor en/of vakdocent én een coach van Remind Learning.

Remind Learning geeft masterclasses over onderwerpen als: onthouden, plannen, concentreren, slim teksten leren, wilskracht, creativiteit, motivatie, stress, faalangst en samenwerken. De leerlingen kunnen gelijk experimenteren met de onderwerpen op hun schoolwerk en krijgen regelmatig tips en hulp van hun coach. Op deze manier leren de scholieren hun vaardigheden en vak inhoud met elkaar te combineren. Leerlingen hebben hun eigen vakdocenten en mentoren bij de hand om ze hierin te begeleiden.

Repareren en reflecteren
Voor leerlingen uit 2 en 3 havo geldt dat zij voor maximaal 3 vakken hun cijfer uit de eerste periode mogen repareren. Nadat zij 4 dagen aan deze vakken gewerkt hebben maken zij in de week daarop een reparatietoets op school. Wanneer het cijfer van die reparatietoets hoger is dan het cijfer dat zij tijdens de eerste periode hebben behaald telt het nieuwe cijfer.

Door corona hebben leerlingen uit 1 havo een bijzondere start gemaakt op de middelbare school. Zij krijgen hierom de gelegenheid om hun basiskennis over vakken die ze ingewikkeld vinden te verstevigen. Voor deze leerlingen duurt de projectweek 3 dagen, op dag 4 reflecteren ze samen met hun mentoren op wat ze geleerd hebben.

Tijdens deze week begint iedere dag met een dagstart, om leerlingen in de juiste focus te krijgen. In de middag is er ook aandacht voor sport en spel, om het hoofd leeg te maken en aandacht te besteden aan het sociale aspect van school, iets wat leerlingen in deze tijd ook gemist hebben.

Schrijf een businessplan
Voor de leerlingen die geen vertraging hebben opgelopen is een speciaal project ontworpen. Naast het volgen van de masterclasses gaan zij aan de slag met een businessplan voor de RAI. Dit vindt plaats op dinsdag 13 april Zij mogen hiervoor medewerkers van de RAI raadplegen. In dit businessplan beschrijven zij welke stappen ze zouden ondernemen wanneer ze een evenement zouden organiseren voor de RAI. Tijdens deze dag in de coronaproof events locatie The Stage is Yours geopend in hal 12.

Programma maandag 12 april tot en met donderdag 15 april

  • Elke ochtend een dag start beginnend in de ballroom 9.30-10.15 uur met alle 270 leerlingen
  • Leerlingen verspreiden zich over de D-zalen vanaf 10.15 uur
  • 27 business leerlingen blijven in ballroom voor special project
  • Gymsessie in hal 11 van 13.30-15.00 uur elke dag
  • Einde dagprogramma 16.00 uur
  • Op maandag 12 april vanaf 11.30 uur komt Ron Blaauw in samenwerking met de koks van de RAI koken met de business leerlingen
  • Op dinsdag 13 april vanaf 14.00 uur krijgen de 27 business leerlingen een rondleiding bij ‘the Stage is Yours’ in hal 12 die dan geopend is waarna ze een business plan voor de RAI gaan schrijven.